Hackade örter rullas in i den hela filén innan den delas i portionsbitar. Det går utmärkt att förbereda och ha på lut i kylen.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g laxfilé skinn- och benfri
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 dl örter hackade: basilika, persilja och krasse
1 bomullssnöre

Örtcrème

200 g färskost gärna light
0,5 dl basilika
0,5 dl persilja
2 msk krasse klippt
1 vitlöksklyfta pressad
0,5 tsk salt

Saffranspotatis

600 g potatis färsk
2 dl vatten
2 dl vin vitt
0,5 hönsbuljongtärning
0,5 g saffran
50 g smör

Tillbehör

1 knippe salladslök
1 knippe rädisor
200 g sockerärter

1. Mixa färskost, örter och vitlök till en ljusgrön kräm. Salta. Lägg upp och ställ kallt.
2. Skölj laxen och torka den torr, salta och peppra. Rulla den tunna buksidan på laxen mot ryggsidan, tunt mot tjockt. Fäst med bomullssnöre på 4 ställen. Skär mellan snörena till 4 lika tjocka rullar. Tänd grillen.
3. Koka skölj och skrubba ev potatisen. Koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Slå av vattnet och ånga potatisen väl. Hit kan förberedas.
4. Blanda 2 dl vatten, vin och buljongtärning i en vid kastrull. Stöt saffranet något med några korn salt och blanda i. Koka samman till 3 dl återstår. Klicka i smöret och vispa tills det smält. Vänd i potatisen.
5. Koka upp lättsaltat vatten och förväll salladslök, rädisor
och sockerärter 2 minuter.
6. Grilla eller stek laxen ca 3 minuter på var sida. Fördela potatis och saffransbuljong på 4 tallrikar. Garnera med grönsaker och lägg laxen ovanpå. Avsluta med en klick örtcrème.