Lax glaserad med cashewnötter och vitlök

Laxen ska bara stekas några minuter i stekpannan och sedan få fin färg på nötterna i ugnen. Stek inte för länge, laxen ska vara saftig och god – skivorna ska smälta i munnen.

1. Potatissallad: Borsta potatisen ren och koka den mjuk i lättsaltat vatten (1/2 tsk salt per liter vatten). Låt potatisen svalna något och skär den sedan i bitar.
2. Skölj och skär bort den nedersta delen på sparrisen. Är sparrisen färsk bör den förvällas 2-3 min innan den steks i pannan. Ansa och strimla löken. Stek lök och sparris i ca 1/3 av olivoljan i en stekpanna 2 min. Blanda ner det i potatisen.
3. Blanda resterande olja, honung, limesaft, vinäger, salt och peppar.
Häll det över potatisblandningen och blanda försiktigt.
Strö över rucolasallad.
4. Lax: Sätt ugnen på 250°. Hetta upp 1-2 msk smör i en stor stekpanna. Salta och peppra laxen. Stek den på uppe på spisen 2-3 min på varje sida beroende på fiskens tjocklek.
5. Nöttäcke: Hacka nötterna grovt. Skala och hacka vitlöken.
Blanda nötter, vitlök, smör, sweet chili och limeskal.
6. Fördela blandningen på fisken och ställ den högt upp i ugnen 1-2 min för att den ska få fin färg. Servera fisken med potatissallad och en klyfta lime.

Recept från