Lavendel förekommer ofta i typiskt provensalska rätter och är mycket gott tillsammans med apelsin. Skörda blommorna när de nyss slagit ut. Torkade blommor går också bra att använda.

För 4 person(er)

Ingredienser

1,2 kg kyckling hel
1,5 tsk salt
2 tsk lavendelblommor
1 tsk apelsinskal rivet
0,5 dl apelsinsaft pressad
3 rosmarinkvistar
0,5 msk honung
1 krm vitpeppar nymald

Grönsaker:

3 morötter
3 palsternackor
1 rödlök
1 röd- eller vitkål klyfta
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Lavendelsmör:

50 g smör
1 tsk lavendelblommor

1. Kyckling: Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Gnid in lite av saltet i kycklingen. Blanda lavendelblommor, apelsinskal, apelsinsaft, några av rosmarinkvistarna och honung.
2. Fyll kycklingen och bind upp den med steksnöre. Strö på resten av saltet och peppar. Lägg på resterande rosmarinkvistar och stek kycklingen mitt i ugnen ca 1 timme 20 min.
3. Grönsaker: Skala och skär morötter, palsternackor och lök i strimlor. Skär kålen i tunna klyftor. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och strö på salt och peppar. Ställ in formen bredvid kycklingen när det återstår ca 20 min.
4. Smör: Blanda smör och lavendelblommor. Skär kycklingen i bitar och servera den med ugnsrostade grönsaker och lavendelsmör.