Lavasaltgravad torskrygg med bläckfisk, spenat och beurre blanc

Recept på lavasaltgravad torskrygg med bläckfisk, spenat och beurre blanc. Algsallad finns att köpa färdig i välsorterade livsmedelsbutiker.

40 minuter + 12 timmar gravning

Lavasaltgravad torskrygg med bläckfisk, spenat och beurre blanc – gör så här:

  1. Skär torsken i tolv bitar. Blanda lavasalt, socker och peppar. Vänd torskbitarna i blandningen och lägg dem i en plastpåse. Lägg -fisken i kylen ca 12 timmar.
  2. Beurre blanc: Skär smöret i kuber. Skala och finhacka löken. Koka lök, vin och vinäger i en kastrull tills ungefär 1/2 dl av vätskan återstår. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret i omgångar under kraftig vispning. Krydda såsen med salt. Mixa slät med mixerstav.
  3. Bläckfisk: Skär bläckfisken i bitar och koka dem i lättsaltat -vatten ca 20 min. Låt rinna av.
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av.
  5. Spenat: Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i smör ca 2 min. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 30 sekunder. Krydda med salt och peppar.
  6. Torka torskbitarna på en bit hushållspapper. Stek dem hastigt runt om i smör. Stek bläckfisken i smör ca 2 min. Krydda med salt och peppar.
  7. Fördela torsk, bläckfisk och pasta på tallrikar. Garnera med algsallad, dill och shiso. Värm såsen försiktigt och häll i oljan så att såsen ”spricker”. Häll sås runt om och servera genast.

Lavasalt är havssalt som färgats svart med aktivt kol för att likna lava. Finns att köpa i välsorterade delikatess- och livsmedelsbutiker.

Att dricka till lavasaltgravad torskrygg

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2016, Österrike, 119 kr.
Vitt vin med ung, fräsch fruktighet, inslag av persikor och stråk av grape. Smaken avslutas med en angenäm pepprighet.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Recept från