Lättrimmad torskrygg med svartrot och hasselnötsvinägrett – en fest för ögat

Vilka aromer. Lite nötigt, lite syrligt, lite salt, lite sött och inte så lite gott!

Annonsen laddas.

2 timmar

Lättrimmad torskrygg med svartrot och hasselnötsvinägrett

 

1. Skär torsken i tio portionsbitar. Lägg dem på ett fat och salta. Ställ fisken i kylen ca 1 timme, tills saltet smält och fisken blivit lätt rimmad.

2. Steklök: Koka vinäger och socker tills sockret lösts upp. Koka löken mjuk i vatten, ca 5 min. Spola av löken i kallt vatten och skala den. Lägg den i lagen ca 1 timme. Halvera och värm löken före servering.

3. Vinägrett: Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalet i en handduk. Grovhacka nötterna och blanda med resterande ingredienser. Värm ev dressingen före servering.

4. Citroner: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skala av remsor av citronskalet, endast det gula. Skär bort det vita skalet och skär citronerna i hinnfria klyftor. Skär skal och klyftor i ca 1 cm stora bitar. Blanda med salt och socker. Låt stå och dra ca 20 min.

5. Puré: Skala och skär jordärtskockorna och potatisen i bitar. Tillsätt vatten och grädde och koka dem mjuka. Häll av spadet och låt ånga av något. Mixa rotfruktsbitarna med smör till slät konsistens. Krydda med citronsaft och salt.

6. Svartrötter: Skala svartrötterna och lägg i kallt vatten med citronsaft. Skär dem i jämna bitar och stek dem i olja och smör. Krydda med salt.

7. Purjolök: Sätt ugnen på 150 grader. Ansa och skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar. Salta och peppra och stek purjon i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Ställ bitarna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills purjoklöken är mjuk, ca 8 min.

8. Stek fisken i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen till 45 grader innertemperatur, beräkna 12–15 min.

9. Dra bort skinnet från fisken och lägg den på tallrikar. Fördela jordärtskockspuré, svartrötter, purjolök, citron och steklökar runt om. Skeda över vinägretten och garnera med dill och vattenkrasse.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från Allt om Mat