Ingefära och citron ger laxen en frisk och god smak.

För 6 pers på buffé

Ingredienser

Lättgravad marinerad lax

500 g laxfilé med skinn,som varit fryst minst 3 dygn
4 tsk strösocker
2 tsk salt
1 bit ingefära (ca 40 g)
1 citron, rivet skal + 2 msk saft
2 msk vit balsamvinäger
1 krm nymald svartpeppar

Garnering

dillkvistar
skivor av ingefära
rivet citronskal

30 min + 2 timmar

Lättgravad marinerad lax

 

1. Ta bort eventuella ben från laxen. Skär laxen i tunna skivor och lägg dem på en bricka. Blanda ihop socker och salt. Strö blandningen över laxskivorna och låt laxen grava i rumstemperatur ca 1 timme.

2. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna på laxen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda citronskal, citronsaft, vinäger och peppar. Häll blandningen över laxen och marinera ytterligare i kylen ca 1 timme.

3. Lägg laxen på ett serveringsfat. Garnera med dillkvistar, ingefärsskivor och rivet citronskal.