Rostad fänkål, russin och lingon ger det lättbakade brödet smak. Degen rörs enkelt ihop och kan gräddas direkt, men brödet blir fastare och saftigare om den får stå ogräddad i formarna över natten först. Receptet är känt som Carolas julbröd.

För 2 st

Ingredienser

1 kilo rågsikt
2 dl ljusa sultanrussin
1 dl lingonsylt
1 dl solrosfrö
1 dl mörk sirap
1,5 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
0,5 msk hel fänkål
0,5 msk hel anis
0,5 msk salt
1 l filmjölk

1. Smörj två 2-liters brödformar.
2. Rör ihop alla ingredienserna till degen i en stor bunke.
3. Fördela den lösa degen i de två formarna. Släta till ytan och strö över lite mjöl. Täck formarna med en handduk och ställ gärna in formarna i kylen över natten.
4. Sätt ugnen på 170° varmluft eller 200° vanlig ugn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min till 93° innertemperatur. Stjälp upp och låt kallna på galler.

Obs! Solrosfrön kan ändra färg och bli gröna när brödet gräddas!

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Frukost, Jul, Matbröd