Lättbakat vörtbröd

Lättbakat vörtbröd
Ulf Svensson

Lättbakat vörtbröd

Ingredienser 2 bröd

Lättbakat vörtbröd
2 tsk salt
50 g smör
2 tsk ingefära, mald
50 g jäst för söta degar
1 tsk kryddnejlikor, malda
1,5 dl russin
2 tsk pomeransskal, malda
33 cl porter
2 st bitar torkade pomeransskal
33 cl julmust
1 dl brödsirap
17 dl mörkt lantbrödsmjöl

Lättbakat vörtbröd

 

1. Häll kokande vatten över russinen, så att det täcker. Låt stå.

2. Koka pomeransskalen i vatten några minuter. Skär bort det vita och hacka skalet fint.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och must. Ljumma till 37°, fingervarmt.

4. Finfördela jästen i en bunke och rör ut med lite av den fingervarma vätskan. Tillsätt resten av vätskan, pomeransskalen, sirap, kryddor och salt. Häll av vätskan från russinen och tillsätt dem.

5. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig och ganska fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 45 minuter.

6. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig. Forma två runda bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta dem till tjocka kakor ca 18 cm i diameter. Låt bröden jäsa ca 35 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 200°.

8. Grädda bröden på nedersta falsen ca 25 minuter. Låt dem svalna under duk på galler.

 

Fler goda recept på julvört hittar du här!

Recept från