Lasagne med italiensk smak. Taleggio är en italiensk kittost med mycket smak; ett annat alternativ är en mild gorgonzola eller Vacherol som också är en kittost fast fransk. Förbered lasagnen i god tid, gärna ett par timmar innan den ska gräddas. Då blir den krämig och god.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 lök gul
2 vitlöksklyftor
2 morötter
500 g fänkål
2 msk smör
150 g spenat blad
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar nymald

Ostsås

400 g taleggio
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
12 asagneplattor torra
0,5 dl parmesan riven, färsk

Lasagne med taleggio – gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök. Skala och tärna morötterna, ansa och tärna fänkålen, båda i små tärningar.
  2. Hetta upp en stor stekpanna eller traktörpanna med 2 msk smör.
    Fräs lök och grönsaker ett par minuter. Vänd ner bladspenat och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Ostsås: Skär bort den hårda kanten på osten och tärna den så gott det går.
  4. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet och tillsätt mjölken lite i taget under kraftig vispning. Koka upp såsen och vispa ner osten, vispa tills den smält. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll lite av ostsåsen i botten på en ugnssäker form, ca 25×35 cm. Täck med ett lager lasagneplattor. Fördela hälften av grönsaksröran på, häll på ostsås, ca 1/4. Över det ett lager lasagneplattor, grönsaksröra, sås, lasagneplattor och slutligen sås. Låt gärna lasagnen stå till sig ett par timmar innan gräddning.
  6. Sätt ugnen på 225°. Strö över parmesanost och grädda lasagnen i mitten av ugnen ca 20 min, tills den fått fin färg.
    Servera med nystekt rådjursfilé och madeirasås.