Lasagne med renskav och getost

Lasagne uppskattas av både stora och små. Fördelen med denna rätt är att den sköter sig själv i ugnen, likaså att den kan varieras efter tycke och smak. Renskav passar bra på hösten. Den finns även att tillgå året om i frysdiskarna.
Lasagne innehåller även dagens skörd av svamp, t ex kantareller. Goda smaktillbehör i renskavsröran är det gula och söta messmöret i kombination med den lite syrliga och vita getosten.

Lasagne med renskav och getost

1. Renskavsröran: Sätt ugnen på 225°. Halvtina renskaven.
Skiva svampen. Hacka lök och vitlök. Sätt en gryta eller stor stekpanna medelvarm spisplatta. Lägg i hälften av smöret och bryn skaven några minuter, finfördela den med en trägaffel. Ta upp den.
2. Skölj ur pannan. Fräs lök och svamp i resterandesmör. Tillsätt skaven, messmör, timjan, salt och peppar. Häll i vatten och buljongtärning, lägg på lock och sänk värmen. Låt det småputtra 20-30 minuter.
Rör om då och då. Smaka av.
3. Getostsås: Smält smöret och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken under vispning. Koka såsen ca 5 minuter under omrörning till lagom konsistens. Skär bort kanterna på getosten. Skär den i mindre bitar och lägg i såsen. Låt osten smälta i såsen. Smaka av med salt och peppar.
4. Smörj 1-2 ugnssäkra formar. Varva renskavsröra, ostsås och lasagneplattor i flera omgångar. Börja med renskaven, sedan ostsåsen och lasagneplattorna. Det översta lagret ska bestå av ostsås ovanpå ett lager av lasagneplattor. Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter. Kontrollera att lasagnen inte bränns vid och att lasagneplattorna är mjuka när du tar ut lasagnen ur ugnen.

Recept från