DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Söndag

Lasagne med parmesan och mycket grönsaker – alltid gott!

En bit lasagne tillhör favoriterna i lunchlådorna. Den går att frysa, smakar förträffligt uppvärmd, blir bara snyggare om den får stå till sig och den doftar så gott att alla arbetskamraterna blir avundsjuka. Det här receptet innehåller mycket grönsaker och räcker till sex rejäla luncher.

1. Skölj, skala och hacka lök, morötter och selleristjälkar fint. Finhacka även vitlöksklyftorna. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad gryta och fräs grönsakerna tills de mjuknat och löken är genomskinlig. Lägg i färsen och bryn den lätt.

2. Tillsätt tomatkonserven, purén, vattnet och lagerbladet. Använder du torkad oregano kan den läggas i från början, färsk blandar du i mot slutet. Rör om, koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 30-40 minuter så att smakerna utvecklas. Ta upp lagerbladet när ragun är färdig.

3. Under tiden gör du ostsåsen: Smält smöret på låg värme i en kastrull och lös upp mjölet i smöret. Höj till medelvärme, späd med mjölk och vispa ordentligt. När såsen tjocknar, tillsätt äggulorna och osten under omrörning och smaka av med salt och vitpeppar.

4. Värm ugnen till 200 grader. Välj en ugnsfast form i lämplig storlek och häll en skvätt olivolja i botten.

5. Lägg sedan ihop lasagnen: Börja  med ett lager av fyra lasagneplattor. Bryt sönder dem om det behövs. Sedan lägger du ett lager ostsås, ett lager köttfärssås, ett nytt lager pastaplattor, ostsås, köttfärs och pasta plattor. Högst upp brer du ut den sista ostsåsen jämnt över plattorna med en slickepott och toppar med lite ringlad olivolja och kanske lite extra oregano.

6. Baka lasagnen i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Ska du skära den i bitar är det bra om den får svalna ordentligt innan. Rucolasallad är gott till och håller sig bra i lådan.

Recept från