Lasagne med lax och spenat

Lasagne med lax är en favoriträtt och suverän fredagsmat. Den färdigköpta ostsåsen fungerar utmärkt i gratänger om du inte vill koka din egen bechamelsås. Lasagnen är snabb och enkel men krämigt god.

Ingredienser 4 portioner

olivolja
1 st purjolök
200 g babyspenat, färsk
200 g kallrökt lax, i skivor
10-12 st lasagneplattor
2 dl ost, riven
400 g färsk laxfilé
tomatsås, 1 sats
2 pkt vit sås, till exempel Keldas ostsås
Tomatsås:
olivolja
1 st gul lök
400 g krossade tomater, på burk
3 msk tomatpuré
flingsalt
2 msk kycklingfond
1 tsk fänkålsfrön, nystötta
1 krm kajennpeppar

1 Skär den färska laxen i kuber, cirka 2×2 centimeter.
2 Gör tomatsåsen: Hacka löken och fräs i olja utan att den tar färg. Tillsätt tomater, tomatpuré, fond, fänkålsfrö och peppar. Koka utan lock cirka 20 minuter. Smaka av med salt.
3 Skölj spenaten och låt den rinna av. Skölj och strimla purjolöken. Fräs spenat
och purjolök i olja. Vänd ner spenat och purjolök i tomatsåsen.
4 Själva lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Varva ostsås, lasagneplattor, färsk och rökt lax, och tomatsås. Börja och avsluta med ostsås. Strö över riven ost.
5 Gratinera i mitten av ugnen cirka 40 minuter.

Recept från