Lantbröd i lergryta

Bröd i lergryta är perfekt för den stressade. Brödet behöver bara jäsa en gång. Den andra jäsningen sker medan lergrytan kommer upp i rätt temperatur i ugnen.

20 min + 1 timme jäsning + 1 timme gräddningstid

1. Värm vattnet fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande vatten, 1/2 dl olja och mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig i maskin, ca 10 min. Tillsätt salt och solrosfrön. Arbeta ca 2 min till. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

2. Lägg lergrytan i kallt vatten ca 30 min. Ställ den upp och ner på en
handduk så att den får rinna av.

3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resterande
mjöl. Forma till ett avlångt bröd. Olja grytan invändigt, både botten och lock, med 2 msk olja. Lägg degen i grytan och skär ca 5 cm djupa snitt på snedden med en vass kniv. Lägg på locket.

4. Ställ grytan i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda ca 1 timme. Stjälp upp brödet på galler och låt svalna inlindat i bakduk.

Recept från