Ett stort härligt festbröd som inte behöver bakas ut, bara formas direkt på plåten.

För 1 bröd

Ingredienser

25 g jäst
7 dl vatten ljummet (37°)
1 msk salt
14 dl matbrödsmjöl av ljust lantbrödsmjöl (770 g)

1. Lös jästen i vattnet, i hushållsassistent eller degbunke. Tillsätt saltet.
2. Rör i mjölet, först 1 liter och sedan resten. Knåda degen till smidig konsistens eller kör den minst 10 min i assistenten.
3. Degen blir lösare än en vanlig matbrödsdeg. Låt jäsa under duk 1 timme.
4. Stjälp upp degen på plåt med bakplåtspapper. Forma till ett avlångt bröd genom att lyfta bakplåtspapperet från båda långsidorna. Jäs 20 min utan bakduk.
5. Sätt ugnen på 225°.  Grädda brödet mitt i ugnen 40-45 min. Låt svalna på galler utan bakduk.