Långkok på hjortlägg

Recept på långkok på hjortlägg. Mustig gryta som sköter sig själv. Allt som behövs är lite tid och tålamod. Läggarna rostas i ugnen innan de läggs i grytan – ett skonsamt sätt att bryna köttet.

För 4 personer:

Ingredienser

4 hjortläggar (à 300 g)
1 röd paprika
1 gul lök
0,5 röd chili t ex spansk peppar
8 timjankvistar
1 msk smör
2 msk tomatpuré
1 liter vatten
2,5 dl rött vin
2 msk viltfond konc
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Garnering:

timjan

Tillbehör:

rostade rotfrukter
potatismos

20 minuter + 1 timme i ugn + 2 timmar koktid

Långkok på hjortlägg — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.  Kärna ur paprikan och den skär i bitar. Lägg läggar och paprika i en liten långpanna. Rosta mitt i ugnen ca 1 timme.
  2. Skala och hacka löken. Kärna ur och strimla chilin.
  3. Fräs lök, chili och timjan i smör i en gryta ca 3 min. Rör ner tomatpurén.
  4. Lägg läggar och paprika i grytan. Häll på vattnet och tillsätt vin och fond. Krydda med salt och peppar.  Låt koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 2 timmar.
  5. Garnera med timjan och servera med tillbehören.

Recept av Maria Silfverschiöld

Fler recept med: Övrigt, Vilt