Recept på långjäst sirapslimpa - en svensk klassiker i lite ny tappning. Bara att röra ihop på kvällen och baka på morgonen. Ingen knådning behövs!

För 2 bröd:

Ingredienser

10 g jäst
6 dl mjölk
6 dl vetemjöl special (360 g)
8 dl rågsikt + ca 1 dl till utbakning (440 g + 55 g)
2 dl sirap mörk
50 g smör rumsvarmt
2 tsk salt

10 minuter + 9 timmar jäsning + 40 minuter i ugn

Långjäst sirapslimpa – gör så här:

  1. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resterande mjölk, vetemjöl, rågsikt, sirap, tärnat smör och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plast­folie och låt jäsa i rumstemperatur 8–10 timmar.
  2. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk och dela i två bitar. Vik ihop kanterna, gärna med en degskrapa, utan att trycka ut luften och för över degen till två smorda 1-litersformar. Strö över rågsikt och låt jäsa under bakduk ca 20 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Skåra toppen på bröden med en vass kniv. Sätt formarna i nedre delen av ­ugnen och sänk ugnsvärmen till 175°. Grädda ca 40 min, till 96–98° innertemperatur.
  4. Låt bröden svalna något innan de tas ur formen och får kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Frukost, Övrigt