Långbros leverpastej

Recept på Långbros leverpastej av Fredrik Eriksson. Laga leverpastej från grunden. Ansjovisfilé ger extra umamismak.

För 10-12 personer på buffé:

Ingredienser

300 g svinlever
200 g späck
0,5 gul lök
1 msk smör
1 ansjovisfilé
1,5 tsk salt
1 msk vetemjöl
1 ägg
0,75 dl vispgrädde
1 msk portvin rött
0,5 tsk mejram

Garnering:

1 paket bacon (140 g)
100 g champinjoner
2 ättiksgurkor
2 brysselkål
2 msk gräslök strimlad

45 minuter + 2 timmar i kyl + 1 1/2 timme i ugn

Långbros leverpastej – gör så här:

  1. Skala och grovhacka löken. Stek i smör tills den mjuknat. Låt kallna. Mal lever, späck, lök och ansjovis i en köttkvarn. Strö över salt och rör om.
  2. Blanda leverblandningen med siktat mjöl och ägg. Späd med grädden, lite i taget, under omrörning. Blanda i portvin och mejram. Gör ett stekprov och kontrollera kryddningen. Låt smeten stå ca 2 timmar i kylen innan den tillagas.
  3. Sätt ugnen på 150°. Häll smeten i en smord ugnssäker avlång form, ca 1 1/2 liter.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, till 80° innertemperatur. Låt leverpastejen svalna innan den ställs i kylen och får kallna.
  5. Garnering: Strimla baconet. Ansa och skiva champinjonerna. Skär gurkan i skivor. Lossa bladen från brysselkålen. Stek bacon och champinjoner tills de fått fin färg. Blanda i gurka och brysselkål och låt svalna.
  6. Garnera pastejen med baconfräs och gräslök.

Provkökets tips!
Pastej- och patésmet kan frysas ogräddad. Ta ut den ca 2 dygn före servering och grädda i formar.