Långbros fläskkorv

Recept på Långbros fläskkorv av Fredrik Eriksson. Tänk på att hålla alla ingredienser kalla medan du gör korven. Frys sedan in den och tina lagom tills den ska kokas.

För 1 sats, ca 11/2 kilo:

Ingredienser

550 g fläskfärs finmald
300 g fläskfärs grovmald
1 gul lök
1 msk smör
300 g späck
1 msk nitritsalt eller vanligt salt
1 dl vatten
3,5 dl mjölk
0,75 dl vispgrädde
2 msk kalvfond konc
1 dl potatismjöl
1 krm ingefära mald
1 krm pomeransskal malda
1 krm kryddnejlika mald
1 krm vitpeppar mald
1 krm kryddpeppar mald

Fjälster:

3 meter krokfjälster

Kokning:

2 liter vatten
2 tsk salt
3 lagerblad
3 timjankvistar

Garnering:

timjan
ringar av gul lök
lagerblad

1 1/4 timme + 1 dygn i kyl

Långbros fläskkorv – gör så här:

  1. Skala och grovhacka löken. Stek den i smör tills den mjuknat. Låt kallna. Mal lök och späck.
  2. Blanda färsen med salt och vatten. Ställ färs och späckblandningen i kylen ca 1 dygn.
  3. Lägg fjälstret i kallt vatten ca 10 min. Spola igenom det med kallt vatten.
  4. Lägg färsen i en köksmaskin och tillsätt späckblandningen. Blanda runt och späd med mjölk, grädde och fond. Tillsätt potatismjöl och kryddor och blanda väl. Gör ett stekprov för att kontrollera kryddningen.
  5. Trä upp fjälstret på ett korvhorn och fyll med korvsmet. Knyt korven i önskad storlek.
  6. Koka upp vattnet med salt, lagerblad och timjan. Lägg i korven och sjud tills den är genomkokt, ca 30 min.
  7. Ta upp och skär korven i bitar. Lägg tillbaka den i kokspadet och garnera med timjan, lökringar och lagerblad.