Lammstek med vit sparris och färskpotatis

Recept på lammstek till påsk. Lammstek i ugn med honungsstekt vit sparris, syrlig dillkräm och färskpotatis med citron. Lamm är en klassiker på många vårmenyer. Det varsamt tillagade köttet får här sällskap av vit, råstekt sparris. Den vita sparrisen har en naturlig beska, som minskas att tillsätta ganska rejält med salt samt god, söt honung. 

För 6 personer

Ingredienser

Lammstek

1,2 kilo benfri lammstek
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 1/2 msk olivolja

Dillcréme

3 äggulor
1 1/2 msk pressad citron
1 msk dijonsenap
3 msk hackad dill
2 krm salt
2 dl rapsolja

Potatis

1 kilo delikatess- eller färskpotatis
3 färska lökar
1 1/2 msk smör
1 msk pressad citron
1 msk flingsalt

Sparris

1 kilo stora vita sparrisar
2 msk smör
1 1/2 msk honung
2 tsk flingsalt

50 min + 2 1/2 timme i ugn

Lammstek med honungsstekt vit sparris – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Gnid in lamm­steken med salt och peppar och bryn den runt om i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg steken i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen till 60 grader innertemperatur, beräkna 2 1/2–3 timmar. Låt steken vila ca 10 min innan den skärs i skivor.
  2. Dillcrème: Blanda äggulor, citronsaft, ­senap, dill och salt. Tillsätt oljan droppvis och mixa med mixerstav till en tjock crème.
  3. Färskpotatis: Skölj potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. ­Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. ­Ansa och strimla löken.
  4. Vit sparris: Skala sparrisen noga och skär bort 1 cm nederst på stjälken. Bryn sparrisen i smör i omgångar i en stekpanna ca 5 min, tills den är genommjuk med ett lätt tuggmotstånd. Tillsätt honung och salt och stek ytterligare ca 1 minut.
  5. Värm potatisen i en kastrull med lök, smör, citronsaft och salt. Servera lammsteken med dillcrème, potatis och sparris.

Tips! Ibland säljs lammstek i skivor. Annars kan du be din kötthandlare att såga upp om den är hel. Benfri lammstek är enkel och bekväm att skära upp. Be att få den urbenad i butiken eller skär loss benet själv.

lammstek färskpotatis stektid

Foto: Charlie Drevstam

Låt lammsteken vila ca 10 min innan den skärs i skivor.

Stektider för lamm

  • GRILLSPETT grillas direkt ca 3 min på varje sida.
  • LAMMFÄRSBURGARE grillas direkt ca 5 min på varje sida.
  • LAMMINNERFILÉ ca 150 g, grillas direkt 6 min runt om till 60° innertemperatur.
  • LAMMKOTLETTER grillas direkt ca 5 min på varje sida.
  • LAMMROSTBIFF ca 400 g, grillas indirekt runt om till 60° innertemperatur.
  • LAMMSTEK hel med ben ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 1 1/2 timme runt om till 70° innertemperatur.
  • LAMMYTTERFILÉ hel ca 500 g, grillas indirekt ca 15 min runt om till 60° innertemperatur.

Att dricka till lamm

Losada 2015, Bierzo, Spanien. 139 kronor.
Smakrikt med markerade syror och toner av blå plommon, choklad, viol och lite lakrits.

Lat 42 Gran Reserva 2008 Spanien, 99 kronor.
Rött vin med kryddiga toner, drag av torkad frukt, plommon och färsk tobak. Fin intensitet.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.