Lammstek med aprikoser och rosmarin, rostad vitlökssås och rostade rotfrukter

Här hamnar vitlöken i såsen och torkade aprikoser får ta deras plats i lammsteken.

Gör så här:

  1. Be att få lammsteken styckad i 2 bitar rakt över benet i butiken, då får den lättare plats i formen. Sätt ugnen på 175°. Skär små snitt i köttet och peta in aprikoserna. Salta och peppra runt om. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form.
  2. Stek i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk värmen till 125° och stek vidare till 70° innertemperatur, beräkna 2 1/2-3 timmar.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut saften. Repa bladen från rosmarinen och hacka dem. Blanda vitlök, citronskal och -saft, rosmarin, persilja, honung och 2 msk olja. Häll blandningen över lammsteken när ca 15 min återstår av tillagningstiden. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor.
  4. Rotfrukter: Höj ugnsvärmen till 250°. Skala och skär rotfrukter och lök i klyftor. Lägg dem på en plåt och blanda med olja och salt. Rosta rotfrukterna mitt i ugnen ca 20 min, rör om några gånger under tiden.
  5. Sås: Skala vitlöksklyftorna. Rosta dem i olja i en stekpanna tills de mjuknat och fått fin färg. Vispa ur långpannan som lammet stekts i med vatten. Sila över skyn i en kastrull. Tillsätt vitlöken och mixa slätt med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera lammsteken med sås, rotfrukter och sparrissallad.

Recept från