DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Mutti

Lammsauté med tomat och blandade grönsaker

Mört, saftigt lamm som fått puttra länge i ugnen och till det fräscha grönsaker – en perfekt söndagmiddag att bjuda på, särskilt om ni är många runt bordet!

50 min

Köttet:
Förvärm ugnen till 180 grader.

Skala och hacka löken. Putsa köttet och skär bort eventuella nerver och senor och skär sedan köttet i ganska stora bitar. Bryn köttet i en gjutjärnspanna eller emaljerad kastrull med olivolja i botten, salta och bryn i drygt 3-4 minuter, så alla köttbitar får lite färg.

Tillsätt löken, vitlöken och rör runt. Pudra på mjölet och låt det hela sjuda i ytterligare 5 minuter.

Tillsätt Muttis TRIPLO CONCETRATO trippelkoncentrat Tomatpuré, häll över ett halvt glas vatten och tillsätt sedan Muttis POLPA finkrossade tomater. Lägg i ”le bouquet garni” och höj värmen något.

Sätt på ett lock och låt grytan sjuda i 1,5 timme.

Efter ca 1,5 timme kontrollera att köttet känns mört och att tomatsåsen tjocknat. Salta och peppra vid behov.

Grönsakerna:
Skala och hacka vitlöken.

Skala morötterna och den lilla kålroten. Dela dessa sedan i mindre bitar. Skala schalottenlökarna.

Tina de gröna små ärtorna  och skär haricots verts i mindre bitar.

Glasera grönsakerna så här: lägg lök, kålrot och morötter i en låg kastrull. Blöt grönsakerna med lite vatten under värme och tillsätt smör, salt och socker. Lägg på smörpapper ovanpå kastrullen som ett lock. Låt det koka ordentligt, tills all vätska dunstat bort.

Koka under tiden upp rejält med grovsaltat vatten i en annan kastrull, där de färska ärtorna och haricots verts blancheras snabbt.

Låt alla grönsaker vila och hetta upp dem snabbt innan servering liksom köttgrytan/köttet.

Kockens tips:
Denna rätt går att göra dagen innan och sedan värma upp – det kan till och med vara en fördel eftersom köttet kan bli ännu mörare då.

Recept från