Lammrostbiff

Rostbiffen är en ganska ny styckningsdel på lamm. Normalvikten för 2 stycken är ca 400 g.

Ingredienser 4 person(er)

1 tsk salt
1 tsk rapsolja
1 krm svartpeppar, nymald
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 tsk citron, pressad
400 g lammrostbiff
1 msk mynta, finhackad
Tillbehör
1 nypa mynta
1 nypa timjan, färsk
1 nypa klyftpotatis
Lökmarmelad
2 krm salt
2 msk rödvinsvinäger
1 st ingefära, finhackad
1 msk olja
2 tsk dijonsenap
3 st rödlökar
2 msk rårörsocker

1. Lägg rostbiffarna i en plastpåse eller skål och blanda dem med pressad citron, vitlök, peppar och mynta. Låt dem ligga svalt. Gör under tiden lökmarmeladen.
2. Skala och finstrimla lökarna. Skala och finhacka eller riv inge-färan. Stek alltsammans i olja på medelvärme så löken mjuknar men inte får färg ca 5 min.
3. Blanda ner salt och socker och stek tills sockret smält ca 1 minut. Tillsätt vinäger och låt det puttra tills det mesta av vätskan kokat bort. Rör ner senap och lägg marmeladen i en skål. Låt svalna.
4. Sätt ugnen på 175°. Ta rostbiffarna ur marinaden. Torka dem torra och salta runt om. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn rostbiffarna runt om på hög värme ca 1 minut. Lägg dem i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer och stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 65°.
5. Täck rostbiffarna med folie och låt dem vila i rumstemperatur ca 30 min. Höj under tiden ugnstemperaturen till 225° och stek klyftpotatisarna i ugnen.
6. Skär rostbiffarna i tunna skivor. Servera med lökmarmelad och klyftpotatis. Strö över färsk timjan och mynta.

Recept från