På Öströö styckar man ut lammrostbiffen från steken. Den är mycket mör och har så fin smak att den inte behöver så mycket kryddor.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 lammrostbiffar eller lammentrecotê ( à ca 200 g)
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
2 msk smör

Mangosås:

250 g fryst mango
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl mellangrädde
2 krm cayennepeppar
1 krm salt

Vitlöksgratinerad klyftpotatis:

1 kg potatis
1 msk vitlökspeppar
1,5 tsk salt
3 dl mellangrädde

1. Kött: Sätt ugnen på 150°. Krydda köttet och stek eller grilla ca 2 min per sida tills det fått färg. Lägg på ett ugnssäkert fat och efterstek mitt i ugnen till 62° innertemperatur, ca 15 min. Täck köttet med aluminiumfolie och låt vila. Höj ugnsvärmen till 225°.
2. Potatis: Skala potatisen och skär den i klyftor. Varva klyftorna i en smord ugnssäker form med vitlökspeppar och salt. Häll på grädden. Gratinera mitt i ugnen 30–40 min tills potatisen är mjuk.
3. Sås: Tina och mixa mangon slät med mixerstav. Blanda den med övriga ingredienser och låt koka upp.
4. Skär köttet i bitar och servera med klyftpotatis, mangosås och limegelé.