Lammlägg med kålrot och bönor i sötsyrlig örtbuljong och krispiga lökringar

Ett långkok blir lätt en tung köttgryta, men inte den här gången. Den örtiga buljongen och de krispiga lökringarna gör detta till en riktigt fräsch rätt. Låt lammläggen svalna i buljongen och förvara dem där tills de ska serveras. Då behåller de saftigheten. Om du gör många lökringar, förvara dem torrt utan lock. Värm i ugn före servering. Tänk på att lammlägg måste beställas hos kötthandlaren eller i köttdisken.

Lammlägg med kålrot och bönor i sötsyrlig örtbuljong och krispiga lökringar

 

1. Salta och peppra lammläggen. Bryn den runt om i smör. Skala lök, vitlök och hälften av kålroten. Skär allt i grova bitar.
2. Lägg kött, kålrotstärningar och lök i en kastrull och slå på vattnet så att det täcker.
3. Sätt grytan på medelvärme och låt det långsamt koka upp. Ta bort skummet som bildas. Låt köttet sjuda 1 1/2–2 timmar, tills det är mört och lossnar från benet.
4. Lyft upp läggen ur buljongen och låt buljongen reducera tills ca hälften av ursprunget återstår. Sila och smaka av den med ättika, socker, salt och peppar. Tillsätt örterna strax före servering.
5. Skala och skär resten av kålroten i centimeterstora tärningar. Koka i lättsaltat vatten ca 10 min. Låt rinna av i durkslag. Häll på buljongen och tillsätt de kokta bönorna.
6. Lökringar: Skiva löken till ca 1/2 cm tjocka ringar. Använd bara de större ringarna. Lägg dem i mjölk i minst 1 timme, mjölken drar ut den fräna smaken ur löken.
7. Värm oljan till 180°. Testa att den har rätt temperatur med en vit brödtärning som på en halv minut bör få en gyllenbrun färg. Lyft lökringarna ur mjölken och vänd dem i mjölet, i mjölken, och i mjölet en gång till. Skaka av överflödigt mjöl från lökringarna. Fritera ringarna i omgångar tills de är gyllenbruna.
8. Servera läggen med bönor, kålrot, friterade lökringar och färska örter.

Recept från