Recept på lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås. Tillaga rödvinssåsen i tid, så att den hinner puttra riktigt länge.

För 4 personer

Ingredienser

8 lammkotletter enkla, med ben
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk backtimjan färsk eller vanlig timjan
1 msk olivolja

Rödvinssås:

4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
2 tsk brun farin eller muscovadsocker
4 dl rödvin fylligt
2 dl vatten
1 rosmarin kvist
1,5 msk kalvfond koncentrerad
1 tsk balsamvinäger
2 tsk Maizena majsstärkelse

Rösti:

300 g potatis
2 morötter (150 g)
3 schalottenlökar
0,5 dl gräslök grovhackad
100 g philadelphiaost light gärna med gräslök
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 msk smör

Tillbehör

2 lökar färska
1 msk olivolja + 1 msk olivolja
300 g haricots verts färska
1 tsk flingsalt

Lammkotletter med rösti och rödvinssås – gör så här:

  1. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör 2–3 min och rör ner tomatpuré, timjan och farinsocker mot slutet.
  2. Häll på vin och vatten och lägg i en kvist rosmarin. Koka samman tills hälften återstår. Tillsätt kalvfond och balsamvinäger. Blanda majsstärkelse med lite vatten och red av såsen. Låt koka upp.
  3. Rösti: Skala och riv potatis och morötter. Skala schalottenlökarna och skiva dem. Blanda allt med gräslök, Philadelphia- ost, salt och peppar.
  4. Stek små rösti i smör på medelvärme ca 4 min per sida. Håll dem varma under folie.
  5. Pensla lammkotletterna med olivolja, salta och peppra. Grilla dem ca 5 min på varje sida och strö över färsk timjan mot slutet.
  6. Tillbehör: Halvera de färska lökarna och pensla med lite olivolja. Grilla dem 2–3 min på varje sida.
  7. Ansa och förväll haricots verts ca 4 min. Häll av vattnet och skölj dem hastigt i kallt vatten. Lägg tillbaka i kastrullen och hetta upp tillsammans med olivolja. Salta. Värm på såsen före servering.