Lammkefta med tomatsallad och rosmarinpotatis

Kefta är ett annat ord för köttbullar. Det är rosmarin både i keftan och i potatisen för att smakerna ska harmoniera med varandra.

1. Potatis: Sätt ugnen på 200°, gärna med varmluft. Borsta potatisen i vatten och skär den i breda klyftor. Finhacka rosmarinen. Blanda potatisen med rosmarin, olivolja och salt. Lägg potatisen på en långpanna.
2. Tillaga potatisen mitt i ugnen i 25–30 min.
3. Lammkefta: Skölj, kärna ur och finhacka pepparfrukten. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka rosmarinen. Blanda färsen med pepparfrukt, vitlök, rosmarin, olivolja, spiskummin, salt och peppar. Forma färsen, med lätt fuktade händer, till stora bollar. Lägg bollarna på en vattensköljd skärbräda.
4. Stek köttbullarna runt om i olivoljan i en stekpanna ca 10 min på medelvärme.
5. Sallad: Skär tomaterna i 4 klyftor vardera. Skär bort kärnhusen och skär tomaterna i tunna klyftor. Kärnhusen kan sparas till en tomatsås, till soppa eller gryta. Skölj gurkan och skär den i fyra stavar på längden. Skär bort kärnorna och skär gurkan i 2–3 cm sneda bitar. Skala och grovhacka rödlöken. Hacka koriandern. Blanda alla ingredienserna till salladen.
6. Servera lammkeftan med tomatsallad och rosmarinpotatis.

Recept från