Lammjärpar med tomatdressing, morotssallad och rostade rotsaker

Ingredienserna är många, men här finns smarta genvägar. Tomaterna som bakas tillsammans med järparna behöver bara mixas för att såsen ska bli klar.

1.Rostade rotsaker: Sätt ugnen på 200°. Skrubba eller skala palsternackor och potatis. Skär rotsakerna i klyftor och vänd dem i olja och salt. Häll ut dem på en plåt eller i ugnssäker stor form och strö över örterna. Stek potatisen mitt i ugnen ca 30 min tills de är mjuka och fått lite färg.
2. Järpar: Lägg färsen i en bunke. Skala och finhacka löken, kärna ur och finhacka pepparfrukten. Fräs löken mjuk i 1 msk olja. Låt svalna och blanda ner den och pepparfrukten i färsen. Tillsätt kryddorna och rivet citronskal. Arbeta färsen väl.
3. Forma färsen till 12 järpar med vattensköljda händer. Hetta upp en stekpanna med resten av olivoljan och bryn järparna runt om.
4. Tomatdressing: Skär bort blomfästet på tomaterna. Skär dem i grova bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över burktomater och dela dem. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Blanda ner den i tomaterna. Strö över persilja och lägg järparna i tomatblandningen. Ställ in formen under rotsakerna och stek järparna klara, ca 20 min.
5. Morotssallad: Skala morötterna och hyvla dem i tunna remsor med en potatisskalare. Fräs dem mjuka i olivolja 1 minut. Blanda yoghurt med curry och vänd ner morötterna. Smaka av med salt och vänd ner dillen.
6. Servering: Ta ut järparna ur ugnen och håll dem varma under folie. Kör tomaterna med skyn i en mixer. Smaka av med salt, peppar och olivolja. Garnera järparna med timjan och strimlat citronskal och servera dem med tomatdressing, morotssallad och rostade rotsaker.

Recept från