Lammkött är ett mört kött och behöver inte koka så länge som till exempel framdelskött av nöt. Kom bara ihåg att lägga bönorna i blöt i 8 timmar och sätt på dem att koka före grytan.

För 6 person(er)

Ingredienser

4 dl stora vita bönor
1 kg benfri lammkarré
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk färsk salvia hackad
8 dl lammbuljong kokt av benen
0,5 citron skal av
5 färska tomater i klyftor
1 purjolök i skivor
2 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar

Till servering

6 stora färska tomater i klyftor
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 knippe färsk salvia

Yoghurtsås

2 dl matlagningsyoghurt
2 krm salt
1 krm mald spiskummin
1 msk flytande honung

Lammgryta med tomat och bönor

1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten 8 timmar. Låt dem rinna av och koka dem försiktigt mjuka i lättsaltat vatten ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 175°.
3. Skär karrén i ganska stora munsbitar. Skala och skiva vitlöken.
Bryn lammköttet med skivad vitlök i oljan, lägg i salvian och fräs ett ögonblick. Häll på buljongen och lägg i tunna strimlor av citronskal. Koka upp och koka sammanlagt 45-50 minuter under lock tills köttet är mört. Lägg efter 20 minuter av koktiden i klyftor av tomater, purjolök, tomatpuré och de kokta bönorna och smaksätt med salt och peppar.
4. Till servering: Halvera och krydda tomathalvorna på den skurna sidan med salt och peppar. Lägg över dem på plåt klädd med bakplåtspapper. Ugnsbaka tomaterna mitt i ugnen 30-35 minuter tills de är mjuka.
5. Blanda ingredienserna till yoghurtsåsen i en skål och ställ kallt till serveringen.
6. Servera grytan med ugnsbakade tomater och hackad färsk salvia samt med yoghurtsåsen till.