Lammgryta

Detta är nästan ett långkok så det förnuftigaste är att koka köttet dagen innan och sedan lägga i grönsakerna samma dag den ska serveras. Satsen är ganska stor då grytor gör sig i stora mängder.
Detta räcker till 6-8 personer med tillbehör.

1. Ansa grytbitarna om det behövs. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet någon minut på hög värme så att bitarna får lite färg runtom. Lägg över dem i en gryta pudra över vetemjöl.
Häll på vatten och blanda ner salt, peppar och lagerblad.
Låt koka under lock ca 1 tim tills köttet känns mört.
Skumma av grytan i början av koket.
2. Om du vill laga grytan färdig nästa dag, kyl då köttet i sin buljong och ställ i kylen. Det fett som kokat ur kommer då att lägga sig fast på ytan och är lätt att ta bort för den som vill.
3. Gör i ordning lök, purjo, rotselleri, vitlök och timjan och blanda ner det i grytan. Låt koka ca 30 min. Servera grytan med kokt potatis och lantbröd.

Recept från