Blötlägg träspetten i förväg så blir de mindre brända i ugnen.

För 40 spett

Ingredienser

2 gula lökar (ca 250 g)
20 torkade aprikoser
1 kg lammfärs
4 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
2 msk citronsaft nypressad
4 msk hackad koriander färsk el 2 tsk mald
2 tsk gurkmeja
2 tsk strösocker
små träspett ca 40 stycken
2-3 msk olja till långpannan

Myntasås:

4 dl matyoghurt
2 msk hackad mynta fint
2 krm salt
2 krm strösocker
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör:

bröd
sallad
färsk mynta

Lammfärsspett med myntasås

 

1. Sätt ugnen på 275 grader. Skala och finhacka löken. Finhacka aprikoserna.
2. Blanda lammfärsen med lök, aprikoser, salt, peppar, citronsaft, koriander, gurkmeja och strösocker. Rör tills allt är väl blandat.
3. Dela färsen i cirka 40 bitar. Forma dem till avlånga bullar runt spett av trä.
4. Myntasås: Blanda alla ingredienser och låt stå kallt till servering.
5. Lägg spetten i en oljad långpanna. Ställ långpannan högst upp i ugnen och stek 5–10 minuter, tills färsen är genomstekt. Vänd spetten ett par gånger under stekningen, tills de har fått fin färg runtom.
6. Servera spetten med myntasås, bröd och sallad. Garnera med mynta.