Recept på lammfärspaj med ajvar. Ajvar relish är en mixad grönsaksröra med mild eller stark chili. Den finns numera i de flesta livsmedelsbutiker.

För 1 paj

Ingredienser

125 g smör kallt tärnat
3 dl vetemjöl (180 g)
2 msk vatten kallt

Fyllning:

300 g lammfärs
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt + 0,5 tsk
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl ajvar relish
0,5 tsk salt
0,5 dl persilja hackad

Lammfärspaj med ajvar

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till en pajdeg i matberedare.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
  3. Fräs färsen i smör, i omgångar. Skala och pressa i vitlöken. Strö på 1 tsk salt.
  4. Vispa ihop ägg, crème fraiche, ajvar och 1/2 tsk salt. Blanda vispet med färs och persilja. Lägg färsröran i pajskalet. Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Prova med sticka. Servera gärna tillsammans med skivade tomater.