Lammentrecôte, vitlökspotatis & bakade rotfrukter

Lammet styckas och säljs på nytt sätt och blir enkel och användbar entrecôte. Finns den inte, fråga i köttdisken vad du kan ersätta med.

Lammentrecôte, vitlökspotatis & bakade rotfrukter Receptbild - Allt om Mat
Jonas Sjögren

Lammentrecôte, vitlökspotatis & bakade rotfrukter

Ingredienser 6 person(er)

1 tsk salt
0,5 tsk salt
0,5 tsk salt
1 msk smör
100 g smör
1 krm strösocker
2 tsk strösocker
1 krm vitpeppar, nymald
1 krm vitpeppar, från kvarn
1 krm vitpeppar, nymald
2 msk olivolja
3 st morötter, (400 g)
10 st potatisar, (ca 800 g)
1 msk olja
1 st rotselleri, liten (250 g)
2 dl mjölk
0,75 dl koncentrerad kalvfond, + 8 dl vatten
10 st timjankvistar
2-3 st fänkålsstand, (ca 600 g)
1,2 kg lammentrecôte
1 st vitlök utan klyftor, King Solo

1. Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra köttet och bryn det runt om. Ugnsstek till 58° innertemperatur. Det tar ca 30 min och då blir köttet kraftigt rosa. Lätt rosa blir det vid 70°. Håll varmt i aluminiumfolie.
2. Höj ugnsvärmen till 200°. Skala och skär fänkålen i klyftor, övriga grönsaker i grova stavar. Lägg dem i långpanna, ringla olivolja över och strö på salt. Ugnsbaka 20 -25 min tills grönsakerna fått lite färg.
3. Koka vitlöksmjölken: Finhacka vitlöken och stek den gyllenbrun i lite olja. Häll på mjölken och tillsätt smöret. Sjud 10 min.
4. Skala potatisen och koka den mosmjuk. Stöt den med vitlöksmjölken eller vispa snabbt med elvisp. Smaka av med salt, peppar och socker.
5. Koka samman kalvfond och vatten med timjankvistarna tills hälften återstår. Smaka av med socker och peppar från kvarn. Sila.
6. Skär upp lammet och servera med timjansky, mos och
ugnsbakade grönsaker.

Recept från