Lammentrecôte med champinjon-, tomat- och olivsås och gratinerad potatiscocotte

Välj kött i din egen smak och efter vad butiken erbjuder. Såsen, grönsakerna och potatisen passar bra ihop med både nötkött och lamm av olika styckningsdelar.

1. Potatiscocotte: Skala och koka potatisen mjuk. Smörj 4 cocotteformar à 1 1/2–2 dl.
2. Sila av potatisen, men behåll 1/2 dl av vattnet. Salta och krossa potatisen med vatten och grädde utan att vispa för mycket. Tillsätt äggulorna.
3. Fyll formarna med moset, strö över parmesanost och ströbröd.
4. Kött: Sätt ugnen på 150°. Torka köttet och krydda med peppar, pressad vitlök och rosmarin.
5. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Bryn köttet runt om ca 2 min per sida. Salta och lägg det i en ugnssäker form.
6. Sås: Stek svampen i stekpannan efter köttet 5 min. Tillsätt tomater och stek dem ca 2 min. Blanda ner oliver, pressad vitlök, vatten + buljongtärning och sojasås. Hit kan förberedas.
7. Sätt ugnen på 150 °. Färdigstek köttet mitt i ugnen ca 25 min, till 60° innertemperatur. Låt köttet vila i aluminiumfolie. Höj ugnsvärmen till 250 °. Gratinera cocotterna mitt i ugnen ca 10 min.
8. Koka upp såsen och vispa ner en redning på majsstärkelse och vatten. Koka upp igen, vispa ner smöret och smaka av.
9. Vid servering: Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp det på en spenatbädd på varma tallrikar. Ställ på cocotterna och häll på sås.

Recept från