Hjortron och lakrits är en kombination som förvånar. Den sötsalta glassen smakar gott tillsammans med hjortron. Salmiak och lakritssaltabletter finns att köpa i godisbutiken.

För 4 person(er)

Ingredienser

Lakritsrippel

3 käck (lakritsgodis)
1 msk vatten

Hjortrongino

0,5 vaniljstång
200 g hjortron
1 msk strösocker
0,5 tsk Maizena majsstärkelse
40 g vit choklad

Lakritsglass

2 äggulor
1,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
3 äggvitor
1 tsk salmiakpulver

Anissockerflarn

1 tsk anis
1 dl strösocker
3 msk vatten

1. Lakritsrippel: Bryt Käcken i bitar och smält den tillsammans med vattnet i en kastrull. Låt svalna.
2. Glass: Blanda äggulor och socker i en kastrull. Låt sjuda under vispning till en kräm. Låt svalna.
3. Vispa grädden och äggvitorna var för sig. Blanda ner salmiak i äggvispet och vänd ner grädde och äggvita. Klä en form med plastfolie och häll ner glassmassan och varva med lakritsrippel.
Ställ in den i frysen minst 5 timmar.
4. Anissockerflarn: Finkrossa anis i en mortel. Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka till en karamell, tills temperaturen är 155°. Rör ner anis. Häll upp på silikatduk eller bakplåtspapper.
Låt stelna och bryt det sedan försiktigt i bitar.
5. Hjortrongino: Sätt ugnen på 250°. Dela och skrapa ur vaniljfrön.
Koka ihop hjortron, socker och vanilj. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i hjortronen. Låt koka upp. Riv den vita chokladen fint.
6. Lägg hjortronen i små ugnssäkra portionsformar. Strö över choklad och gratinera högt upp i ugnen tills chokladen fått lite färg.
Passa dem noga. Den vita chokladen bränns lätt.
7. Skär upp glassen i fyrkanter. Servera med hjortrongino och anissockerflarn.