Lakrits-, kokos-, vanilj- och rombrulée

Här serveras tre smaksättningar på brulée i små koppar. Vill du bara göra en smak till 10 pers så tredubbla receptet på den brulée du vill ha. Lakritsgranulat kan vara svårt att hitta. Muddus Hjortron i Gällivare säljer små påsar med 10 g (ca 4 tsk) för 20 kr, eller så kan man stöta lakritssaltabletter till fint pulver i mortel. Gräddas satserna i 1 1/2 dl cocotteformar räcker det till 4-5 stycken och då blir gräddningstiden något längre.

1. Sätt ugnen på 150°. Sätt in en långpanna med vatten i nedre delen av ugnen.
2. Koka upp grädde, mjölk och smaksättning i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Skrapa ur vaniljfröna i mjölkblandningen till vaniljbruléen, ta bort stången. Tillsätt den varma mjölkblandningen under omrörning i ägg- och sockervispet och häll i 1/2 dl-formar.
3. Grädda i vattenbadet 20- 25 min tills de precis har stannat. Låt kallna och kyl dem.
4. Servering: Sätt ugnen på grill och högsta värme. Strö ett lager socker över formarna. Bränn av med brännare eller grilla några minuter direkt under grillen, tills sockret börjar smälta. Ha ugnsluckan lite på glänt.

Recept från