Kycklingspett, svamp/grönsaksspett, chèvremousse

Lättgjorda spett på kycklingfilé i långsmala bitar som får marinera och sedan träs de upp på spett tillsammans med bacon.

1. Skär kycklingfiléerna på längden i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i en skål eller i en plastpåse med soja, vinäger, socker och sambal.
Låt ligga kallt att marinera minst 1 tim. Lägg grillspetten i vatten 1 timme. Förbered också grönsakerna och svampen, då även de skall ligga 1 timme.
2. Tänd grillen och låt den brinna ut till en fin glöd. Skär baconskivorna i längder som matchar längden på kycklingbitarna. Lägg en baconskiva på varje kycklingbit och trä upp dem på spett. Men packa inte samman för hårt utan gör hellre fler spett med
mindre på varje.
3. Borsta och dela potatisarna på längden. Koka dem i lättsaltat vatten under lock ca 10 min. Häll av vattnet och låt potatisarna ånga av.
4. Grilla spetten ca 3 min på varje sida beroende lite på hur varm grillen är och hur nära gallret är glöden. Pensla potatisarna med olja och strö på salt. Grilla dem ca 3 min på båda sidor.
Servera med svamp- och grönsaksspett samt chèvre-
mousse.

Chevrémousse
Läckert tillbehör som passar till just grillat.

2 avokador
100 g chèvreost
250 g kesella
1 vitlöksklyfta
1 krm salt

Dela och kärna ur avokadon och gröp ur fruktköttet. Kör i en matberedare tillsammans med chèvreost, kesella, pressad vitlök och salt. Lägg upp i en skål och låt stå kallt till servering. Täck gärna med
tättslutande plastfilm om moussen ska stå länge eftersom avokado mörknar i kontakt med luft.

Svamp- och grönsaksspett

1. Dela svamparna i halvor eller kvartar om de är stora. Ansa och skär zucchini och aubergine i 1 1/2 cm stora bitar. Blanda allt med salt och låt stå i ett durkslag ca 1 timme. Lägg spett i vatten.
2. Skala och koka lökarna ca 1 min. Spola av i kallt vatten och låt dem rinna av.
3. Tänd grillen och låt den brinna ut till en fin glöd. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur svamp- och grönsaksblandningen. Varva svamp, zucchini, aubergine och lök på spetten och pensla med olja. Grilla dem 1-2 min på varje sida.

Recept från