Kycklingsatay med fruktspett och nudelsallad

Lägger man bambupinnarna i blöt blir de inte så brända.
Skär inte köttet i för stora bitar – då tar de längre tid att grilla.
Både kyckling, griskött och nötkött passar till sataysåsen.

1. Skär köttet i bitar och trä upp dem på grillspett.
2. Blanda soja och olja och pensla köttet.
3. Salta, peppra och grilla spetten 5-7 minuter.
Snurra dem då och då under grillningen.
4. Servera med grillade fruktspett, sataysås och nudelsallad.

FRUKTSPETT

Den söta grillade frukten passar bra till sataysåsen, och förhöjer färgen på maträtten.

Gör så här:
1. Skär frukt och paprika i bitar och trä upp dem på grillspett.
2. Pensla dem med olja och grilla dem ca 3 minuter.
Snurra dem då och då.

NUDELSALLAD

Servera salladen varm eller kall till spetten.

Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt beskrivningen på förpackningen.
2. Fräs spansk peppar, vit- och salladslök och ingefära hastigt i olja.
3. Tillsätt paprikor och sockerärter. Blanda ner nudlarna.
Smaka av med soja och peppar.

SATAYSÅS

Det här receptet har jag fått av min svägerska som bott i ”satayland” under många år och experimenterat sig fram till detta recept som är det godaste och enklaste satayrecept jag smakat.

Gör så här:
1. Skala och finhacka vitlöken.
2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och alla torra kryddor ca 1 min under omrörning.
3. Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar, 3-4 min, rör om då och då. Späd med mer vatten om det behövs när såsen värms upp på nytt. Låt den inte koka.

Recept från