En god kryddad pastej med smidig konsistens. Satsen är ganska stor, men leverpastejen går utmärkt att frysa. Gör den gärna i två formar. Frys den ena ogräddad och ta fram och grädda vid ett senare tillfälle. Smeten ska tina i kylen ca 8 timmar före gräddning.

För 2 st

Ingredienser

500 g kycklinglever
1 msk smör
1 äpple
1 gul lök
140 g bacon
8 ansjovisfiléer
0,5 spansk pepparfrukt röd
2 ägg
1 dl vetemjöl
0,5 msk salt
0,5 tsk svartpeppar mald
1 tsk ingefära mald
1,5 dl vispgrädde
1,5 msk rosmarin hackad, färsk

1. Sätt ugnen på 175°. Skölj kycklinglevern och rensa bort hinnorna. Skär levern i små bitar. Bryn levern i smöret i en stekpanna 2-3 min. Ta upp på ett fat och låt svalna.
2. Skala och kärna ur äpplet. Skala löken. Skär äpplet och löken i klyftor. Skär baconet i strimlor.
3. Lägg lever, äpple, lök, ansjovis och baconstrimlor i en matberedare och mixa. Eller mal allt i en kvarn.
4. Kärna ur pepparfrukten och skär den i små tärningar. Blanda alla ingredienserna och häll upp smeten i två välsmorda ugnssäkra formar som rymmer ca 5 dl vardera. Lägg gärna ett tillklippt bakplåtspapper i botten på formarna, så blir det lättare att stjälpa upp pastejen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
5. Låt pastejerna kallna och stjälp upp dem. Garnera med clementinklyftor, chili och rosmarin.

Fler recept med: Kyckling och fågel, Övrigt