Kycklinggryta med svamp och bönor – samma vin i grytan som i glaset!

Recept på en kycklinggryta med god syrlighet från vitt vin. Ett vitt fruktigt vin, som italienska Casal di Serra, passar bra både i och till kycklinggrytan!

Kycklinggryta med vitt vin och bönor – gör så här:

  1. Putsa och skär kycklinglårfiléerna i stora bitar.
  2. Skala, finhacka och stek lök och vitlök i olja. Låt kycklingen fräsa med en stund på hög värme. Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar.
  3. Tillsätt oregano, tomatpuré, buljongtärning, vatten, tomater och vin.
  4. Låt puttra under lock 20-30 min.
  5. Ansa och skär svampen i skivor. Bryn smöret och stek svampen på hög värme. Krydda med 1/2 tsk salt och vitpeppar.
  6. Skölj bönorna i kallt vatten. Lägg dem i grytan tillsammans med svamp och haricots verts. Koka ytterligare 5 min.
  7. Hacka timjanen fint. Rör ner den strax före servering.
  8. Servera grytan med bröd.

Tips! Tycker du att grytan är för tunn, red den med 2 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

Att dricka till kycklinggrytan

Casal di Serra 2016, Italien, 95 kr.
Friskt och aptitretande vitt vin med drag av persika, grape och örter. Ekologiskt.

Fleur du Cap Chardonnay 2016, Sydafrika, 100 kr.
Vitt vin i fyllig stil med toner av ananas, nötter och citrusfrukter. Lätt smörig ton i avslutningen.

Hittar du inte något av dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från