Kycklingens milda smaker kommer till sin rätt i grytan kryddad med porter, timjan och syltlök. Vill du ha grytan lite magrare så ta bort skinnet på kycklingdelarna före tillagningen.

För 8 person(er)

Ingredienser

2 kycklingar
2 fryspåsar 3 liters
1 msk rapsolja
1 tsk salt
3 dl vispgrädde
2 msk Maizena majsstärkelse

Marinad

3 dl porter
1 dl japansk soja
10 vitpepparkorn krossade

Kryddbukett

1 morot
1 rotselleri 1 bit
1 purjolök 1 bit
1 timjan kvist
1 lagerblad

Garnering

1 aubergine
2 msk rapsolja
2 dl syltlök
0,5 msk timjan färsk

1. Stycka kycklingarna i bröst, lår, vinge och klubba. Bena även ur lårbitarna. Lägg köttet i dubbla 3-liters fryspåsar.
2. Marinad: Blanda ingredienserna, häll över kycklingen. Låt marinera 1 dygn i kylen.
3. Kryddbukett: Skala morot och selleri. Skär dem och purjolök i stavar. Bind ihop grönsakerna, timjan och lagerblad med hushållssnöre till en bukett.
4. Ta upp kycklingbitarna ur marinaden. Tärna de urbenade låren. Bryn bitarna i olja. Salta.
Lägg bitarna och de tärnade låren i en gryta.
5. Häll över marinaden och lägg i kryddbuketten. Koka 15
min under lock. Tillsätt grädden, koka ytterligare 5 min. Ta upp kryddbuketten. Rör ut maizena i lite vatten, rör ner det i grytan. Koka upp igen.
6. Servering: Skär auberginen i mycket tunna skivor. Pensla med olja och grilla eller stek dem. Hetta upp grytan och servera med aubergine, syltlök och timjan.