Kycklinggryta med äpple och dragon

Recept på kycklinggryta med äpple och dragon. Välj gärna en fast äppelsort, som Gravensteiner eller Ingrid Marie, som har en god syrlig smak.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g kycklinglårfiléer
1 paket bacon (140 g)
2 äpplen
1 gul lök
1 kruka dragon
1 msk smör + 1 msk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
5 dl äppelcider halvtorr
1 msk senap grovkornig
1 hönsbuljongtärning
2 msk crème fraiche

Tillbehör:

ris
sallad

40 minuter

Kycklinggryta med äpple och dragon – gör så här:

  1. Putsa kycklinglårfiléerna och och linda baconskivorna runt dem. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Skala och skiva löken. Hacka dragonen.
  2. Stek äppelbitarna i 1 msk smör tills de fått fin färg. Lägg dem på ett fat. Fräs löken i 1 msk smör tills den mjuknat. Lägg den på ett fat.
  3. Stek kycklingen runt om i 1 msk smör 2–3 min, så att den får färg. Krydda med salt och peppar. Lägg i löken och hälften av dragonen och häll i cidern. Tillsätt senap och buljongtärning. Koka upp och låt grytan sjuda under lock ca 20 min.
  4. Blanda ner äppelbitar och crème fraiche i grytan. Strö över resten av dragonen och servera med ris och sallad.

Tips! Tycker du att grytan är för tunn, red den med 2 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

Att dricka till kycklinggryta med äpple och dragon

Till mustiga grytor passar vin och öl med generös och tydlig karaktär. I kombination lyfter smakerna på både mat och dryck.

Fleur du Cap Chardonnay 2016, Sydafrika, 100 kr
Vitt vin i fyllig stil med toner av ananas, nötter och citrusfrukter. Lätt smörig ton i avslutningen.

Kiviks Skånsk Äppelcider, Sverige, 13:90 kr (33 cl)
Cider med tydlig äppelkaraktär, lätt örtigt inslag och balanserad sötma.

Hittar du inte dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna något liknande.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette