Det här är favoriträtten i 12-åriga Lovisas familj. Kycklingen serveras gärna till vardags, men är även festlig en fredagskväll.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 kycklingfiléer
1 dl olivolja
2 msk soja
1 msk ketchup
0,5 dl basilikablad
2 timjan kvistar
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar nymald

Krossad potatis

600 g färskpotatis
1 msk olivolja
0,5 basilika kruka färsk
1 msk timjan hackad
2 msk pinjenötter
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar nymald
1 dl parmesanost riven

Söta morötter

1 knippa morötter färska
1 msk smör
1 msk strösocker
1 basilika kruka
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar nymald

40 min + 30 min marinering

1. Blanda samman olja, soja, ketchup och örter. Lägg i kycklingfiléerna, marinera ca 30 min i kylskåpet. Vänd kycklingen efter halva tiden.
2. Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Skala och skär morötterna i ca 3 cm breda bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
3. Stek kycklingfiléerna ca 8 min per sida till 68° innertemperatur.
4. Mosa potatisen lätt med en trägaffel. Tillsätt olivolja, grovhackad basilika, timjan, pinjenötter, flingsalt och peppar. Vänd i osten precis före servering. Låt morötterna rinna av. Tillsätt smör, socker, grovhackad basilika, flingsalt och peppar.
5. Servera kycklingen med parmesanpotatis och morötter och gärna lite extra flingsalt.