Det finns många olika märken på tryffelolja med varierande smakstyrka, så smaka dig fram.

För 4 personer

Ingredienser

Kyckling med rostade primörer och tryffelcrème

3 kycklingfiléer med skinn (ca 500 g)
3 vitlöksklyftor
1 msk + 1 msk olivolja
1 1/2 tsk + 1/2 tsk flingsalt
2 krm + 1 krm nymald svartpeppar
1 knippe primörmorötter (250 g)
1 knippe grön sparris (250 g)
1 paket bacon (140 g)
2 msk lagrad balsamvinäger
1 ask körsbärstomater (250 g)
4 stora skivor ciabatta eller lantbröd
1 påse blandad sallad (70 g)
25 g parmesanost

Citron- och tryffelcrème

1 ägg
1 msk dijonsenap
1 1/2 dl rapsolja
1-2 tsk tryffelolja
2 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
1 msk pressad citron
1/2 dl riven parmesanost

Garnering

1 kruka vatten- eller smörgåskrasse

25 min + ca 40 min i ugn

Kyckling med rostade primörer och tryffelcrème

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklingfiléerna runt om tillsammans med krossad vitlök i 1 msk olja. Krydda med 1 1/2 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen till 68 grader innertemperatur, 15–20 min. Ta ut och låt svalna. Skär i skivor.

2. Öka ugnsvärmen till 250 grader. Skala och ansa morötter och sparris. Skär ev morötterna i avlånga bitar. Lägg grönsakerna på en plåt och ringla över 1 msk olja. Strö på 1/2 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Lägg baconskivorna bredvid.

3. Rosta mitt i ugnen tills baconet blivit krispigt med färg, ca 10 min. Ta ut bacon och sparris och låt morötterna steka vidare tills de fått fin färg, ca 10 min. Ta ut och ringla över vinäger. Låt svalna.

4. Crème: Lägg ägg, senap, olja, tryffel, salt och peppar i en skål. Mixa med mixerstav. Smaka av med citronsaft. Rör i osten.

5. Skiva tomaterna. Grilla bröden frasiga.

6. Täck bröden med sallad, tomater, primörer, kyckling, crème och bacon. Hyvla över ost. Garnera med krasse.