Kyckling med örter i lergryta

Det är många som har en lergryta undanstoppad och bortglömd.
Maileen ger oss här skäl att plocka fram den igen. Ett pålitligt recept
på en mild och god kyckling. Inga konstigheter, bara god smak av kyckling och örter i den enkla men goda såsen. Receptet är lättlagat. Kom ihåg att lägga lergrytan i blöt innan, sedan lagar rätten sig själv i ugnen.

Ingredienser 4 person(er)

1,5 tsk salt
1 dl vatten
2 krm svartpeppar
1 st kyckling, helst färsk
1 st hönsbuljongtärning, smulad
1 msk tomatpuré
0,5 dl vitt vin
1 st lök, stor, i klyftor
1 knippa örtkryddor, t ex persilja, timjan, körvel, färska
Sås
sky, från kycklingen, sil
2 dl crème fraiche

1. Lägg lergrytan i blöt minst 15 min före användning. Salta och peppra kycklingen. Lägg den i lergrytan, tillsätt lök, smulad hönsbuljongtärning, tomatpuré, örtkryddor, vatten och vin.
2. Sätt på locket och ställ in den i kall ugn som sätts på 225°.
3. Efter 1 1/2 timme är kycklingen klar. Sila ifrån skyn i en mindre kastrull, låt kyckling och lök ligga kvar i lergrytan till serveringen.
4. Ös med sked av fettet från skyn. Rör ned crème fraiche, koka upp och koka ihop såsen några minuter. Servera med lätt kokta grönsaker och couscous som suger upp den tunna såsen bra.

Recept från