Kyckling med apelsin i sötstark srirachasås, stekt ris och yoghurt

Recept på kyckling med apelsin i sötstark srirachasås, stekt ris och yoghurt. Marinera gärna kycklingen över natten. Srirachasås kan bytas ut mot sambal oelek.

För 4 personer:

Ingredienser

4 kycklingklubbor (ca 1 kilo)
2 dl basmatiris
2 msk soja ljus, + 4 msk
1,5 msk srirachasås
3 msk honung
0,5 msk sesamolja
2 fänkålsstånd
2 apelsiner gärna blodapelsiner
1 knippa salladslök
3 ägg
70 g spenat
2 dl matyoghurt
rapsolja, salt, nymald svartpeppar

30 minuter + 30 minuter i ugn

Kyckling med apelsin i sötstark srirachasås, stekt ris och yoghurt – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna på ett stort fat och blanda med 2 msk soja.
  2. Stycka kycklingen i ben och lår. Vispa ihop 4 msk soja, sriracha, honung och sesamolja. Blanda marinaden med kycklingen på en plåt. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg fänkålen runt om kycklingen.
  3. Skölj den ena apelsinen noga i ljummet vatten och skär den i skivor. Pressa ut 2 msk saft ur den andra apelsinen. Lägg apelsinskivorna runt om kycklingen och häll över apelsinsaften.
  4. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills kycklingen är genomstekt, 80° innertemperatur.
  5. Ansa och strimla salladslöken. Vispa upp äggen med 2 msk vatten och 2 krm salt. Fräs äggen i 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt ris och salladslök och låt steka 2–3 min. Blanda i spenaten.
  6. Servera kycklingen med riset, fänkål, sky och yoghurt.