På Kungshagens skola lagas färsrätten i stora ugnsformar. Vi serverar den i små portionsformar och toppar med extra sälta i form av fetaost och oliver.

För 4 portioner

Ingredienser

1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk eller vatten
1 gul lök
1/2 msk hackad färsk rosmarin (alt 1/2 tsk torkad)
400 g nötfärs
1 ägg
1 pkt fetaost, 23% (150 g)
50 g svarta kärnfria oliver, gärna kalamata
olivolja
salt + nymald svartpeppar

Rostade grönsaker

2 paprikor, gärna blandade färger
1 zucchini
2 rödlökar
olivolja

Tsatsiki

2 dl turkisk yoghurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta

Tillbehör

1 påse mixasallad (ca 125 g)

20 min + 25 min i ugn

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda ströbrödet med mjölk eller vatten. Låt svälla 5 min.
3. Skala och finhacka löken. Grovhacka halva krukan basilika.
4. Blanda ströbröd, lök, färs, ägg, rosmarin, basilika, 1 tsk salt och 2 krm peppar.
5. Smörj en avlång brödform eller portionsformar med 1/2 msk olja. Fördela färsen jämnt i formen/formarna. Smula över fetaost och oliver.
6. Skölj och skär paprikorna i större bitar. Dela zucchinin på längden och därefter i större bitar. Klyfta löken grovt. Blanda alla grönsaker med 2 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar. Fördela grönsakerna på en plåt. Baka köttfärslådan och grönsakerna i ugnen 25–30 min eller till innertempertur 75°.
7. Tsatsiki: Riv gurkan på den grova sidan, krama ur vätskan ordentligt. Tillsätt gurk-rivet till yoghurten och pressa i vitlöken. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
8. Servera köttfärslådan med ugnsbakade grönsaker, tsatsiki och grönsallad. Garnera med resterande basilika.