Kryddstekt lammytterfilé med potatis, äpple, kantarellragu och citronsyrad lök

Höstens härliga råvaror på samma tallrik: lamm, kantareller och äpple! Den syrade löken är också god att ha på till exempel en leverpastejmacka.

1. Sätt ugnen på 120°. Mal eller stöt kryddorna i mortel med saltet så att det blir ett fint pulver. Gnid in köttet med kryddblandningen och låt det ligga och dra någon timme.
2. Bryn köttet runt om i smör. Sätt in köttet mitt i ugnen och efterstek tills innertemperaturen är 60°. Ta ut köttet och låt det vila ca 15 min innan det delas i portionsbitar.
3. Ragu: Skala och skär potatisen till cm-stora tärningar. Stek potatisen i smör på medelvärme tills den får fin färg, 5–10 min.
4. Tillsätt kantarellerna, salta och peppra och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt mjölk och grädde. Koka ihop ragun några minuter tills den fått en krämig konsistens.
5. Skala och tärna äpplena. Vänd ner tärningarna i ragun strax före servering.
6. Lök: Skiva rödlöken tunt. Pressa över citronsaft. Salta och låt löken dra minst 1 timme. Servera köttet med potatis, kantarellragu och citronsyrad lök. Garnera varje portion med en äppelskiva.

Recept från