Kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås

Recept på kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås. Shanghai pak soi är i portionsstorlek. De finns att köpa i asiatiska butiker. Det går förstås lika bra med den större varianten ­eller att byta ut mot broccoli. Sötpotatispurén kan göras dagen före servering.  

För 8 personer:

Ingredienser

1,2 kilo ankbröst
2 tsk salt
0,75 dl hoisinsås

Kryddblandning:

1,5 tsk sichuanpeppar
1 stjärnanis hela
1,5 tsk fänkålsfrön
2,5 tsk kryddnejlikor hela 
1,5 tsk kanel mald

Sötpotatispuré:

1,2 kilo sötpotatis
1 chili röd, t ex spansk peppar
75 g smör
1,5 msk ingefära finriven
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt

Grönsaker:

8 pak soi shanghai eller 200 g broccoli
1 purjolök liten
300 g haricots verts
1 msk rapsolja
2 tsk sesamolja
1 tsk salt
0,5 dl ostronsås

1 timme + 35 minuter i ugn

Kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré  – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Mortla kryddorna eller mal dem i en kryddkvarn. Skär snitt i skinnet på ankbrösten och krydda med salt. Knåda in kryddblandningen.
  2. Bryn ankbrösten med skinnsidan ner ca 2 min. Vänd och bryn på andra sidan ca 2 min. Lägg över i en ugnssäker form och ringla över hoisinsåsen. Stek ankbrösten mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68°, beräkna ca 35 min.
  3. Sötpotatispuré: Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Kärna ur och finhacka chilin.
  4. Låt sötpotatisen rinna av. Mixa med smöret till en slät puré.
    Tillsätt chili, ingefära och pressad vitlök. Krydda med salt.
  5. Grönsaker: Ansa och halvera pak soi. Ansa och skär purjolöken
    i ca 5 cm långa bitar. Ansa bönorna. Stek pak soi, purjolök och bönor i raps- och sesamolja ca 5 min. Krydda med salt. Häll över ostronsåsen.
  6. Skär ankbrösten i skivor. Servera med sötpotatispuré och grönsaker.

Recept av Ulla Karlström, Petra Pettersson och Cecilia Lundin