Kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås

Recept på kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås. Shanghai pak soi är i portionsstorlek. De finns att köpa i asiatiska butiker. Det går förstås lika bra med den större varianten ­eller att byta ut mot broccoli. Sötpotatispurén kan göras dagen före servering.

 

1 timme + 35 minuter i ugn

Kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré  – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Mortla kryddorna eller mal dem i en kryddkvarn. Skär snitt i skinnet på ankbrösten och krydda med salt. Knåda in kryddblandningen.
  2. Bryn ankbrösten med skinnsidan ner ca 2 min. Vänd och bryn på andra sidan ca 2 min. Lägg över i en ugnssäker form och ringla över hoisinsåsen. Stek ankbrösten mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68°, beräkna ca 35 min.
  3. Sötpotatispuré: Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Kärna ur och finhacka chilin.
  4. Låt sötpotatisen rinna av. Mixa med smöret till en slät puré.
    Tillsätt chili, ingefära och pressad vitlök. Krydda med salt.
  5. Grönsaker: Ansa och halvera pak soi. Ansa och skär purjolöken
    i ca 5 cm långa bitar. Ansa bönorna. Stek pak soi, purjolök och bönor i raps- och sesamolja ca 5 min. Krydda med salt. Häll över ostronsåsen.
  6. Skär ankbrösten i skivor. Servera med sötpotatispuré och grönsaker.

Recept av Ulla Karlström, Petra Pettersson och Cecilia Lundin

Recept från