Vanlig kallrökt lax går bra att använda men hittar du landskronarökt lax, s k nobellax, är den ett strå vassare. Den är specialrökt med extra omsorg. Gör entrérätten klar på tallrikarna som får vänta framdukade på bordet.

För 6 person(er)

Ingredienser

450 g kallrökt lax i bit
60 g löjrom

Palsternackscheesecake:

200 g palsternacka
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
2 gelatinblad
200 g philadelphiaost
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Kryddsallad:

1 dillkvist
1 rucolasallad i kruka
1 knippa vattenkrasse eller kryddkrasse i ask
2 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar nymald

1. Skala och dela palsternackan i bitar. Blanda till gräddmjölken och koka palsternackan mjuk i den.
2. Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Klä en liten form eller skål med plastfolie så att den hänger över kanterna.
3. Ta upp och smält gelatinbladen i palsternackskoket och mixa med philadelphiaosten till en slät smet. Smaka av med salt och peppar.
4. Häll smeten i formen och ställ att stelna i kyl, ca 5 timmar.
5. Kryddsallad: Blanda de olika sorterna och droppa på olja blandad med vinäger, salt och peppar.
6. Skär laxen i 9 tjocka skivor, dela på tvären och lägg upp tre på varje tallrik. Skeda löjrom ovanpå. Stjälp upp palsternackscheesecaken och lägg ut i portionsbitar. Blanda och nyp ihop salladen och lägg bredvid. Servera med bröd.