Fredrik Erikssons goda midsommarmat: Klassiska smaker på sillen med lite härliga primörer som man kan variera efter säsong och tillgång.

För 6 på buffé

Ingredienser

Sill

6 sillfiléer inlagda + lite spad
1 rödlök fint skivad
1 msk kryddpeppar krossad

Gräddfilsprimörer

2 morötter i tunna skivor
2 salladslökar i tunna skivor
1/2 blomkål i små buketter i små buketter
2 färskpotatisar kokta och tärnade
1 gemsallad
1 dl gräddfil
1 tsk skånsk senap
1 tsk honung flytande
salt och nymald peppar

Vinägrett

2 msk rapsolja kallpressad
1 msk citronpeppar
1 tsk flytande honung
salt

Kryddpepparsill med gräddfilsprimörer – gör så här:

  1.  Skär upp sillen och blanda den med rödlöksringar, kryddpeppar och lite sillspad.
  2. Koka morötter, salladslök, blomkål och potatis några minuter i lätt saltat vatten så att de fortfarande är krispiga, låt svalna. Riv salladen grovt och blanda allt med gräddfil, senap och honung. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda till vinägretten. Lägg upp grönsaker och sill på ett fat och ringla över vinägretten.

Dryckesrekommendation: Herrgårds Aquavit